Co mi vrtá hlavou...

Rybička

7. 9. 2009 22:32
Rubrika: Úvahy obecné

090907 Rybička

Jste křesťan/ka? Máte auto? Máte na něm nalepenou rybičku - symbol křesťanů?

Já ano. Před několika měsíci jsem si ji koupil a nalepil na naše rodinné přibližovadlo. Řekl jsem si, že se v silničním provozu přiznám ke své víře, k občanství v Ježíšově království.
Mám takový dojem, že tomu ale většina lidí v tomto státě nerozumí. Nejspíš mě považují za rybáře :-), kterých je u nás možná víc, než praktikujících křesťanů. :-(

Ono u nás také platí, že ne každý, kdo má na autě rybičku, je křesťan. Díky poměrně masivnímu dovozu ojetých aut ze "západu" se k nám dostávají ojetiny německých, holandských, italských a jiných křesťanů i s nalepenými rybičkami na zádích. Našinec se obyčejně nenamáhá s odstraňováním nálepek ze staré ojetiny, i když třeba není křesťan. Proč také. Lak na karoserii stárne a mírně mění svůj odstín vlivem slunečního záření. To se ale neděje pod nálepkou, takže pak na laku stejně zůstane znatelný obrys nálepky. Navíc většina našinců si pomyslí: "To auto patřilo nějakému rybářovi, jako jsem já. To mám ale štěstí!" Má tak alespoň pocit sounáležitosti s ostatními evropskými "rybáři". :-))

Na mě má ale rybička na zádi auta jeden velmi pozitivní vliv, který jsem asi ani nečekal: zklidnil jsem své chování v provozu. Mám teď zábrany chovat se na silnici agresivně. Přestal jsem reagovat podrážděně, když mě někdo jiný omezí nebo ohrozí. Bývaly doby, kdy jsem ostatním motoristům hrozil pěstí, troubil na ně, ťukal si na čelo... "Něco" mi v tom teď brání. To, že mám na zádi nalepený symbol křesťanů, to mě neustále omezuje v konání zla. Uvědomuji si totiž v každé vypjaté situaci, kdy mám chuť na někoho troubit nebo mu pohrozit pěstí, že všichni ostatní o mě teď vědí, že jsem křesťan - reprezentant Ježíše Krista a Jeho království zde ve světě.

Dokud jsem tuto nálepku na autě neměl, byl jsem anonymní motorista. Nikoho jsem nereprezentoval. Nic mi nebránilo v nadávání a troubení. Často jsem toho potom litoval, ale to už bylo pozdě. Už jsem přispěl k růstu nervozity a arogance v provozu. A samozřejmě jsem tím páchal další hřích, za který musel náš Pán trpět na kříži.

Dnes se mi stala taková jedna nemilá příhoda, kdy mě cestou z práce jeden poněkud neukázněný motorista ohrozil. Ke srážce moc nechybělo, ale zabránili jsme jí oba pohotovou reakcí. Samozřejmě, že mě to naštvalo. Ten dotyčný se choval arogantně a porušoval zákon o provozu na pozemních komunikacích (nebudu rozvádět jakým způsobem, to by bylo dlouhé). Nicméně, cosi zastavilo mé ruce - tu levou aby netroubila, a tu pravou aby neukázala nějaké neslušné gesto. Dokonce jsem ani moc nenadával. Vypadlo ze mě jen pár rozčilených slov, ale včas jsem zastavil i nadávání. To vše kvůli té rybičce. Tedy vlastně kvůli Pánu Ježíšovi. Ježíšův vyslanec, reprezentant a občan Jeho království přece nemůže dělat na silnici nějaké nepřístojnosti. ;-)

Takže, jste křesťan/ka? Máte auto? Rozčilujete se občas za volantem? Jestli ano, tak vám můžu vřele doporučit nalepení rybičky. Mám s tím ty nejlepší zkušenosti. :-)

Zobrazeno 1796×

Komentáře

annina

Jeee, mně se to líbí, jak jsi to napsal JEDNODUŠE! Já mám podobný pocit s tou našou rybičkou. Sice není mým stylem ukazovat spoza volantu divná gesta, ale rybička mi připomíná jezdit zodpovědněji.

TondaTK

Auto jsme si koupili po 20-ti letech letos na jaře a rybičku si od té chvíle "chystám" koupit, ale nějak mi to stále nevycházelo... ;-) Teď už pro ní poběžím hned! :-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio