Co mi vrtá hlavou...

Stvoření bez kompromisů

15. 8. 2009 23:42
Rubrika: Úvahy nad Písmem | Štítky: Bible , Kreacionismus , stvoreni

Stvoření bez kompromisů

Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi.
Gn 1,1

Bůh řekl: „Ať se vody zahemží množstvím živočichů a nad zemí pod nebeskou oblohou ať létají ptáci!“ Bůh tedy stvořil velké mořské obludy a všemožné druhy čilých živočichů, jimiž se zahemžily vody, i všemožné druhy okřídlených ptáků. A Bůh viděl, že je to dobré. Bůh jim požehnal a řekl: „Ploďte a množte se a naplňte vody v mořích; také ptáci ať se rozmnožují na zemi.“ Byl večer a bylo ráno, den pátý. Bůh řekl: „Ať země vydá různé druhy živočichů: různé druhy dobytka, drobné havěti i polní zvěře!“ – a stalo se. Bůh učinil různé druhy polní zvěře a dobytka i všemožné druhy zemské havěti. A Bůh viděl, že je to dobré.
Gn 1,20-25


Tehdy Bůh řekl: „Učiňme člověka k našemu obrazu, podle naší podoby! Ať panují nad mořskými rybami, nad nebeským ptactvem, nad dobytkem, nade vší zemí i nad veškerou havětí lezoucí po zemi.“ Bůh stvořil člověka ke svému obrazu, k obrazu Božímu stvořil jej: jako muže a ženu stvořil je.
Gn 1,26-27


Z nebe se zjevuje Boží hněv proti každé bezbožnosti a nepravosti lidí, kteří svévolně potlačují pravdu. Co se dá o Bohu poznat, je jim zřetelné, neboť jim to Bůh odhalil. Jeho neviditelné znaky – jeho věčnou moc a božství – lze už od stvoření světa rozumem postřehnout v jeho díle. Nemají tedy výmluvu. Ačkoli Boha poznali, nectili ho jako Boha. Místo aby byli vděční, propadli ve svých myšlenkách marnosti a jejich nerozumné srdce se ocitlo ve tmě. Prohlašují se za moudré, ale jsou blázni. Slávu nesmrtelného Boha vyměnili za pouhé obrazy smrtelného člověka, ptáků, zvěře i plazů. Bůh je proto vydal nečistotě, po níž v srdci toužili, aby si navzájem prznili těla, když vyměnili Boží pravdu za lež a ctili stvoření a sloužili mu raději nežli Stvořiteli, který je požehnaný navěky. Amen.
Ř 1,18-25


Když něco říká člověk, není nikdy jisté, jestli říká pravdu. Člověk je dědičně hříšný, od Adama. Projevuje se to, mimo jiné, i tím, že lže. Někdo často, někdo třeba zřídka. Nicméně to znamená, že o jakémkoliv lidském výroku je možné pochybovat. Je dobré si lidské výroky ověřovat. Totiž, žít ve lži, může mít fatální následky.

Lidé se dnes, více než kdy jindy, přiklánějí k názoru, že člověk a vše živé je produktem evoluce. Tedy že život nebyl stvořen Bohem, ale vznikl na Zemi samovolně (shodou náhod) z neživé hmoty. Z primitivních forem života postupně vznikaly složitější a složitější organismy. Vrcholem toho všeho je člověk se svým obrovským mozkem a pozoruhodnými schopnostmi, v porovnání s ostatními živými tvory. K této teorii se hlásí i stále více lidí, kteří si říkají křesťané.

Co vlastně dělá křesťana křesťanem? Je toho více, ale jedno z nejdůležitějších kritérií je, že je přesvědčen o pravdivosti Bible a neochvějně věří, že autorství Bible patří samotnému Duchu Svatému. To znamená, že narozdíl od různých lidských tvrzení není namístě o Bibli pochybovat. Nebo by snad někdo chtěl usvědčit Stvořitele vesmíru ze lži? On je pravda sama. Jeho slovem bylo vše stvořeno.

Přesto mnoho křesťanů dnes přijímá teorii evoluce jako pravdivou. Je to podivné, ale je to tak. Tito lidé se na jedné straně hlásí k Bohu - Ježíši Kristu a Jeho spásonosné oběti na kříži, a na straně druhé odepírají Bohu stvořitelství světa a člověka. To je známka vnitřního rozdělení. Je to určitá "úlitba" světu? Nebo snaha být trochu přijatelnější pro svět, tedy ne tak moc "křesťanský"? Nevím. Možná že je tolik motivací, kolik je takto vnitřně rozervaných "křesťanů". To se asi dá těžko zjistit. Co k tomu říká Písmo? Každé království rozdělené samo proti sobě zpustne a žádné město nebo dům rozdělený proti sobě neobstojí. Mt 12,25

Nedávno jsem v televizním zpravodajství viděl krátkou zprávu o tom, že si jeden muž podkopal základy svého domu. Ten dům to (samozřejmě) nevydržel a prasknul. Hrozí jeho zřícení. Jeho majitel jej rozebírá cihlu po cihle a pokud ten dům bude chtít obnovit, musí jej vlastně postavit celý znovu. Od základů po střechu. Stejně dopadne jakýkoliv dům, pokud poškodíte jeho základy.

Obsah knihy Genesis lze nepochybně považovat za základ křesťanství, za základ celé Bible. Jaký smysl by měly další knihy Starého i Nového Zákona? Jaký smysl by měla Ježíšova oběť? Pokud se vše vyvinulo náhodným samovolným procesem (=evoluce), pak žádný Bůh nejspíš neexistuje. Potom není ani jasné, co je to vlastně hřích. Není třeba žádného spasitele. Komu to vlastně dobrořečíme a sloužíme tak okázale každou neděli ve shromáždění? Komu zpíváme chvály? Ke komu se každý den modlíme? Pokud jsme zahodili Genesis, je vše ostatní jen monstrózní šaškárna...

To je "smutné kino", že? Nemáme to zapotřebí. Nemusíme se hlásit k pochybným teoriím, jako je např. evoluce. Když už jsme se jednou rozhodli věřit našemu Pánu, dát mu svůj život, tak nezalézejme ustrašeně do kouta pokaždé, když na nás někdo vytasí nějakou "rádobyvědu". Ne, nehlásám zde nějaký "návrat na stromy" ani výzvu ke zrušení univerzit, akademie věd a různých vědeckých institucí.

Vyzývám vás: dívejte se kolem sebe. Pozorujte, jak příroda funguje a uvažujte nad tím. Přírodní zákony - to je perfektní řád a pořádek. Vše funguje, jak má, bez kompromisů. Máte pocit, že tento úžasný řád v přírodě vznikl z ničeho a pouhou náhodou? Nejspíš tento text čtete na monitoru počítače. Myslíte, že váš počítač vzniknul z ničeho a náhodou? Ne, nejspíš nejste hlupáci a nemyslíte si to. Počítač někdo vymyslel a někdo vyrobil. Nevzniknul samovolně a náhodou. Myslíte, že lidský mozek, tedy neporovnatelně složitější a schopnější "počítač", vznikl náhodou? Zamyslete se prosím.

Po celém světě najdete vědce se vzděláním z věhlasných univerzit, kteří staví svou vědeckou práci na faktu, že vesmír a vše co je v něm, tedy včetně člověka, stvořil Bůh. Tito vědci (a nejen vědci) si říkají kreacionisté. V USA mají kreacionisté dokonce vlastní vědeckou organizaci(e). Takže až na vás někdo příště vytáhne evoluci ve snaze zlikvidovat vaši víru, neztraťte hlavu. O evoluci lze úspěšně pochybovat.

Na závěr bych se chtěl vrátit k odstavci z knihy Římanům 1,18-25. Je to můj nejoblíbenější "kus" Bible. Píše se zde mimo jiné: Co se dá o Bohu poznat, je jim zřetelné, neboť jim to Bůh odhalil. Jeho neviditelné znaky – jeho věčnou moc a božství – lze už od stvoření světa rozumem postřehnout v jeho díle. Nemají tedy výmluvu.
Biblický text nás zde nepřímo vyzývá, provokoje, abychom se dívali okolo sebe, abychom se v Jeho díle snažili rozumem postřehnout Jeho věčnou moc a božství. On nám je odhalil. Tak to, prosím vás, dělejme, a nenechme si podkopat základy našeho domu víry. Před Pánem totiž nemáme výmluvu.



Biblické citáty jsou z Bible, překladu 21. století © 2009 BIBLION, o. s.

Zobrazeno 1226×

Komentáře

Waclaf

Reakci na článek z Radio Vaticana jsem publikoval jako další příspěvek v sekci "Úvahy nad písmem".<br />
<br />
To video z ČT jsem si zatím nepustil. Z technických důvodů. Chybí mi nainstalovaný přehrávač, nebo plug-in, či co. Používám firemní počítač, ke kterému nemám administrátorská práva. Takže až se dostanu k nějakému "civilnímu" počítači, mrknu na to.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio