Co mi vrtá hlavou...

Reakce k článku "Evoluce je slučitelná s křesťanstvím" z webu Radio Va

25. 8. 2009 22:52

Reakce k článku "Evoluce je slučitelná s křesťanstvím" z webu Radio Vaticana

(http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=654)

1) @Fundamentalizmus: to je pojem, který je dnes "fuj". Především díky médiím. Lidem okamžitě naskočí pojem "islámští fundamentalisté" a s nimi spojený terorismus. Když si ale pojem "fundamentalismus" rozeberete, zjistíte, že se nejedná o nic tragického. Fundament je česky základ. Jednoduše: fundamentalista je tedy člověk, který se drží základů.
Jak vlastně vypadá takový křesťanský fundamentalista? Základem pro křesťanství je Boží Slovo, tedy Bible a nad ním Jeho Autor. Ten nám ve své knize píše něco o největším přikázání:

Když se farizeové doslechli, že Ježíš umlčel saduceje, sešli se tam. Jeden z nich, znalec Zákona, se pak zeptal, aby ho vyzkoušel: „Mistře, které je největší přikázání v Zákoně?“ Ježíš mu řekl: „‚Miluj Hospodina, svého Boha, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí.‘ To je první a největší přikázání. Druhé je mu podobné: ‚Miluj svého bližního jako sám sebe.‘ V těchto dvou přikázáních spočívá celý Zákon i Proroci.“ Mt 22,34-40
Troufám si říci, že tento odstavec z Matouše by měl být pro každého křesťana tím totálním fundamentem. Je to nebezpečné? Asi ne. Člověk, který miluje ostatní asi nebude společensky nebezpečný.

Jinde se navíc píše toto: Slýchali jste, že bylo řečeno: ‚Miluj svého bližníhoa a svého nepřítele měj v nenávisti.‘ Já vám však říkám: Milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledují. Mt 6,43-44. Tím se vše otáčí a svět se vlastně stává nebezpečím pro fundamentálního křesťana.

2) @Stvoření Evy z Adamova žebra: Zkuste si vygooglit pojem "vyoperovat žebra". Zjistíte, že je to naprosto běžná plastická operace, kterou podstupují některé (šílené) modelky, aby "zkrásněly". Pokud to zvládne lidský chirurg, jaký problém je to pro stvořitele člověka? Navíc Bůh má a měl tu moc stvořit Adamovi v jeho těle nové žebro (narozdíl od člověka), aby chudák nevypadal jak modelka z  21. století :-)) To je samozřejmě pouze moje spekulace. V Písmu o tom nic není psáno.
Jinak to také (teoreticky) může být obrazné vyjádření. Bůh Adamovo žebro ke stvoření Evy vůbec nepotřeboval, jestliže byl schopen stvořit svět z "ničeho".
Nejspíš to ale udělal "schválně". Třeba chtěl, aby bylo jasné, že žena pochází z muže. Bůh nedělá nic nesmyslné nebo nesmyslně.

3) @Papežské učení
>>...A tak se v této věci liší křesťané věrní papežskému učení od fundamentalistů.<<
V Bibli je psáno:
Pečlivě dodržujte vše, co vám přikazuji – nic k tomu nepřidávejte ani z toho neubírejte. Dt 13,1
Veškerá Boží řeč je ryzí, on je štít těch, kdo v něho doufají. K jeho slovům nic nepřidávej,jinak tě pokárá a ze lži usvědčí. Př 30,5-6
Amen, říkám vám:Dokud nepomine nebe a země, nepomine ani nejmenší písmenko, ani jediná čárka ze Zákona, než se to všechno naplní. Kdokoli by zrušil jedno z těchto nejmenších přikázání a tak by učil lidi, bude v nebeském království považován za nejmenšího. Ale kdokoli by je plnil a učil, ten bude v nebeském království považován za velikého. Mt 5,18-19
Každého, kdo slyší prorocká slova této knihy, ujišťuji: Kdokoli k nim něco přidá, Bůh mu přidá ran v této knize zapsaných. Kdokoli z prorockých slov této knihy něco odejme, Bůh odejme jeho díl ze stromu života a ze svatého města a z dobrých věcí v této knize zapsaných. Zj 22,18-19

Dovolil bych si říci, že Bible dává smysl pouze tehdy, pokud je chápána doslovně a jako jednolitý celek. Samozřejmě, že obsahuje obrazná vyjádření. Například Ježíš je často používal, jsou použita hojně i v různých proroctvích. Vždy lze ale v Bibli nalézt interpretaci těchto obrazných výrazů. Proto je nutné Bibli chápat jako nedělitelný celek. Dobrým příkladem je také výše uvedený verš Mt 6,43-44. Kdyby platil pouze Starý Zákon, měli bychom nenávidět své nepřátele. Ježíš to ale v Novém Zákoně otáčí o 180°, a říká nám, že máme milovat i své nepřátele. Bible dává smysl pouze jako celek.

Takže to shrnu: Ve vší úctě - pokud si pan papež nebo kdokoliv jiný troufá přidávat něco ke Slovu Božímu a učit to ostatní, je to jeho problém. On si za to ponese před Bohem odpovědnost. Upřímně řečeno, nechtěl bych být po smrti v "jeho kůži"...

4)>>Pro nás je nejdůležitější sdělení, že celý proces stvoření řídí Bůh. Svým působením je přítomen v díle stvoření, které procesem evoluce stále pokračuje: mění se naše vlastnosti, v kultuře se objevují nové projevy chování, roste naše citlivost k lidským právům a naše solidarita.<<

Tak to asi žijeme každý na jiné planětě. Když se podívám okolo sebe a srovnám to s dobou někdy před 15-20 lety, tak vidím, že akorát roste bezohlednost, arogance, ignorance, neláska, zlo,... A co krvavé 20. století, především jeho 1. polovina ? S čím v dějinách to chcete srovnat?
Mějte oči a uši otevřené, prosím. Nespokojte se s tím,co "někdo" říká. Byť ten "někdo" je třeba velmi vzdělaný. Vědci už se mýlili mockrát. Dá se říci, že věda je víceméně pouze posloupnost omylů. Neustále se vše reviduje, znovu se opakují mnohokrát provedené pokusy, zpřesňují se měření,... Věda se neustále vyvíjí, a co platí dnes, může být zítra prohlášeno za chybné. (To je ale zároveň na vědě to pozitivní, na tom se snad shodneme. ;))

Ne tak Boží Slovo, to je, díky Bohu (doslova), neměnné, konstantní. Příslovečný pevný bod ve vesmíru.

5) Z článku je obecně cítit snaha o spřátelení "křesťanů" se světem. Co na to Bible, tedy Boží Slovo?:
Odkud pocházejí boje a sváry mezi vámi? Nepůsobí je snad vaše choutky, které se ve vás perou? 2Dychtíte, ale nemáte, vraždíte a závidíte, ale nemůžete dosáhnout, bojujete a válčíte, ale nemáte, protože neprosíte. Prosíte, ale nedostáváte, protože prosíte zle, abyste uspokojili své vlastní choutky. Vy nevěrníci! Nevíte, že přátelství se světem znamená nepřátelství s Bohem? Kdokoli se rozhodne být přítelem světa, stává se Božím nepřítelem. Anebo si myslíte, že Písmo mluví naprázdno? Copak Duch, který v nás přebývá, vede k nevraživosti? Naopak, nabízí úžasnou milost! Říká přece: „Bůh se staví proti pyšným, pokorné ale zahrne milostí.“ Poddejte se tedy Bohu. Vzepřete se ďáblu a uteče od vás, přibližte se Bohu a přiblíží se vám. Umyjte své ruce, hříšníci, a očistěte svá srdce, vy, kdo máte dvojakou mysl. 9Dejte se do bědování, truchlete a plačte! Váš smích ať se obrátí v nářek a vaše radost v sklíčenost. Pokořte se před Pánovou tváří a on vás povýší. Jk 4,1-10

Tak se mi zdá, že křesťané jsou se světem ve válce. :o Ale vzhledem k Mt 6,43-44 je to tak (mělo by být tak), že svět útočí a křesťan dostává facky a nastavuje i druhou tvář. Mělo by nás to ale těšit, protože:
Blaze pronásledovaným pro spravedlnost, neboť jim patří nebeské království. Blaze vám, když vám budou zlořečit a pronásledovat vás a šířit o vás všelijaké zlé a lživé řeči kvůli mně. Radujte se a jásejte, protože vaše odplata v nebesích je veliká. Takto totiž pronásledovali proroky, kteří byli před vámi. Mt 5,10-12

Bůh vám všem požehnej, milí přátelé i nepřátelé.
Václav

 

Biblické citáty jsou z Bible, překladu 21. století © 2009 BIBLION, o. s.

Tímto písmem a barvou jsou psané citace z článku "Evoluce je slučitelná s křesťanstvím" z webu Radio Vaticana

Zobrazeno 1092×

Komentáře

LOWEOld

Salve Václave :) <br />
koukám že Jsi od našich školních let povyrostl.<br />
Shalom! Olda :))

AlbertX

Škoda, že jste nepoužil nějaké vědecké argumenty. Evoluční teorie je vědecká teorie a tak ji můžete dost těžko vyvracet Biblí.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio